История НА МАЛКО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ЧИКАГО

2005

Училището е създадено през учебната 2005/06 г. от група български учители и със съдействието на родители и културни дейци. Започва първата си учебна година с 6 ученици.
Помещава се в дома на Живка и Жельо Петрови, които предоставят и оборудват 2 от стаите си за класни помещения. Занятията се провеждат целогодишно в събота от 11 до 15 часа. В следващите години училището придобива все повече популярност и броят на учениците прогресивно се увеличава.

2008

През тази учебна година за първи път се организират празненства по случай Коледа, 1-ви Март и Деня на славянската писменост и култура.

2009

Броят на учениците вече надминава 20 и поради недостига на материална база занятията започват да се провеждат и в неделя.

2010

Доброто име, интересните учебни планове, извънкласните форми на работа и мултикултурните прояви водят до ново значително увеличаване на броя на учениците. Ръководството назначава нови учители и наема просторни учебни помещения първоначално в библиотеката на Елк Гроув Вилидж, а по-късно в сградата на църквата "St. Nicholas". През тази учебна година училището завършват 54 ученици.

2011

Записаните деца за новата учебна година са толкова много, че се налага ново преместване - този път в сградата на близката гимназия. Там училището ползва повече от 10 напълно оборудвани стаи. През тази година то става и най-голямото на територията на Чикаго с над 150 издадени свидетелства за завършено обучение.

2013-2015

Броят на учениците продължава да расте.  В края на учебната 2012-2013 ръководството организира и първата манифестация в чест на Деня на българската култура и просвета. Създава се традиция за честването на 24 май.

2016

2016   Българско училище   "Алеко Константинов" се присъединява с 22 деца  и трима учители  и започва да   работи под ръководството на "Малко българско училище в Чикаго".

2017

Обявява се за продажба  училищна сграда в Елк Гроув вилидж и ръководството взема решение да започне процедура по  фондонабиране  сред българската общност, за да осигури необходимите средста за първоначален депозит. Следват стотици часове на преговори, инспекции на сградата. Сформира се  работна група, която  подготвя документацията, необходима за придобиване на училището. Преговорите с Общината за закупуване на сградата  вървят отлично. През лятото група деца отиват на лагер в Бургас по покана на Община Бургас.Организират се множество  срещи. Медиите широко отразяват посещението.

2018

Още в началото на учебната година от Община Елк Гроув съобщават, че са променили решението си и сградата ще бъде предоставена на друга организация. Започва трескво търсене на ново място за училище,  този път и в близките райони. Следва поредица от мероприятия за приобщаване на общността  и набиране на средства. Най- после през юни мястото за училище е намерено – просторна и уютна училищна сграда, принадлежаща на лутеранска църква, построена през 30-те години на 20-ти век и разположена в сърцето на предградието Дес Плейнс. За втори път група от 18 деца заминава на лагер в Бургас.

2019

В навечерието на 24 май сделката по закупуването на сградата е реализирана и следва лято, в което учителите и десетки членове на българската общност се обединяват около идеята всички ремонти да бъдат извършени в максимално кратък срок. Целта е  по- голямата част от децата да започнат училище в новата сграда. Огромният ентусиазъм води до засилен интерес към училището. През тази година неимоверно се   увеличава броят на записаните деца. Училището става изпитен център по български език към СУ „Климент Охридски“.

2020

Започва пандемията. Броят на децата намалява с около 40 %, но Център „Малката България“ предлага присъствено обучение, което се ползва с интерес. Организацията празнува десетгодишния си юбилей онлайн. Традиционната манифестация този път е автопарад, съпровождан от мотоциклети.

2021

Част от децата, които са прекъснали обучението си в началото на карантината се връщат на училище.  Училище „Алеко Константинов“ се  преименува в училище „Малката България“. Край на пандемията. Училищата започват да функционират присъствено, създава се програма за обучение в петък.

2022

Броят на децата се увеличава и достига нивата от преди пандемията. Създава се  седмично езиково училище за ПДГ, което функционира през седмицата.

2023

Стартира Българска езикова академия за ученици на четири и петгодишна възраст.
В учебната програма са заложени часове по български, английски, френски и испански езици.