Център Малката България

Център „Малката България” е разположен в сърцето на предградието Дес Плейнс на 18 мили северозападно от центъра на Чикаго и на 5 мили на север от летище О’Хеър. 

Центърът е създаден през 2019 година. Той се помещава в новозакупената от “Малко българско училище” сграда, която благодарение на задружните усилия по закупуването и ремонтните дейности на стотици доброволци,  днес е придобила особена популярност сред българската общност на територията на Чикаго. 

Удобното местоположение и техническо оборудване я правят привлекателно място за спортни състезания, концерти, срещи с видни общественици, театрaлни постановки, детски и семейни тържества. 

Уютните класни стаи, елегантната зала „Галерията“, професионално оборудваната сцена и красивата библиотека допълват усещането за магнетичност и задушевност. 

Красивата монументална сграда, проектирана от немски архитекти през 30-те години на миналия век, привлича погледите на минувачите със своето достолепие. 

Състои се от 14 класни стаи, зала за спорт, за театрални представления и концерти, танцово студио, художествена галерия и зала за детски тържества. 

Центърът е постоянен дом на: 

  • “Малко българско училище”
  • училище “Малката България”
  • „Българска езикова академия“
  • БГ фолк клуб “Верея”, в който се обучават децата от фолклорните състави към училището, както и клубовете за български хора́ за възрастни
  • клуб “101 гайди - Чикаго”
  • Асоциация на българските професионалисти (bgprofessionals.org).
  • В обширния спортен салон се провеждат тренировки по волейбол за различни възрастови групи, ръководени от “Българска волейболна академия”, по баскетбол, футболни тренировки и тенис на маса

Уникална и неповторима със своя дизайн е учебната стая, посветена на бита на българите и на фолклорните изкуства от миналото столетие. Светла и просторна, тя е обагрена от пъстри български костюми, мотиви и шевици. 

Танцовото студио гостоприемно приютява, както класовете по фолклорни танци, така и занятията по йога.

Любимо място на децата е залата за празници и тържества.